czwartek, 15 października 2015

POMODORINI CONFIT - POMIDORKI CONFIT


Pomidorki confit to długo pieczone, a właściwie lekko podsuszane, w niskiej temperaturze połówki pomidorków koktajlowych przyprawione ziołami z oliwą oraz cukrem. Z wierzchu są lekko pomarszczone, ale w środku pozostają soczyste. Można je wykorzystywać do niezliczonej ilości dań: do makaronów, sałatek, pizzy czy focacci. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych albo jako samodzielna przystawka.
Są bardzo popularne we Włoszech, a ich obecność w potrawie zdecydowanie nadaje jej bardziej wyrafinowany ton.

Słowo confit  pochodzi z języka francuskiego (od słowa confire - konserwować) i odnosi się do sposobu przygotowania mięsa  i konserwowania go w tłuszczu. Najczęściej spotykanym daniem jest confit z kaczki (confit de cannard). Ale nazwa confit może również odnosić się do przetworów bez mięsa, które przechodzą powolną obróbkę termiczną w niższych temperaturach, z dodatkiem tłuszczu.





SKŁADNIKI:

1 KG POMIDORKÓW CHERRY
KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU
KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
OREGANO SUSZONE 
1 PŁASKA ŁYŻKA CUKRU
1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI
OK. 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

PRZYGOTOWANIE:

Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pomidorki, przecięciem do góry.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni C ( bez termoobiegu ).
Każdą połówkę pomidorka posypujemy odrobiną cukru i soli.
Czosnek obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy do moździerza razem z listkami tymianku, szczyptą soli oraz kilkoma kroplami oliwy. Dokładnie ucieramy. Jeżeli nie macie moździerza to możecie z powodzeniem utrzeć wszystko na desce płaską stroną większego noża. Powstałą masę, w niewielkich ilościach, rozkładamy na każdej połówce pomidorka. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pozostawiamy pomidorki w piekarniku przez ok 2 godziny. Pomidorki nie powinny się przypiec a jedynie podsuszyć z wierzchu, wewnątrz pozostając miękkie i wilgotne.
Można przechowywać pomidorki confit w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce przez kilka dni.




4 komentarze:

  1. Ulubione pomidorki! :) Pięknie sfotografowane - te na ostatnim zdjęciu uśmiechają się do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Oj tak, też widzę, że się uśmiechają :)))

      Usuń
  2. Nie robiłem tak pomidorków tylko bezpośrednio na focacci. Cała reszta podobnie (zioła, czosnek, sól i...czarnuszka). Pychotka - pozdrawiam - Funio

    OdpowiedzUsuń