Sezon dyniowy trwa. Proponuję wam szybkie i proste w wykonaniu danie z tym wspaniałym warzywem. Jeżeli nie macie ochoty na boczek to wystarczy zastąpić go zrumienioną na odrobinie oliwy bułką tartą i będzie równie znakomite a bezmięsne.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
180 - 200 G MAKARONU Z PSZENICY DURUM NP. TROFIE, PENNE
200 G DYNI
3 - 4 ZĄBKI CZOSNKU
1 FILECIK ANCHOVIES (opcjonalnie)
1/2 MAŁEJ CEBULKI
PO KILKA LISTKÓW MIĘTY I BAZYLII
1 ŁYŻKA MIGDAŁÓW BEZ SKÓRKI
2 ŁYŻKI PAMEZANU + DO PODANIA
2 ŁYŻKI OLIWY
50 G SZYNKI SPECK LUB WĘDZONEGO BOCZKU
50 G SZYNKI SPECK LUB WĘDZONEGO BOCZKU
1 - 2 ŁYŻKI PŁATKÓW MIGDAŁOWYCH
SÓL I PEPERONCINO
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę ( powinno być ok 150 g dyni pokrojonej, gotowej do gotowania). 3 ząbki czosnku oraz cebulę drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy siekane warzywa oraz, jeżeli używacie, filecik anchovies. Dusimy wszystko przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy dynię oraz szczyptę peperoncino i dusimy wszystko do miękkości. Gotową dynię wrzucamy do malaksera, dodajemy ząbek czosnku, listki ziół, tarty ser, migdały oraz 1 łyżkę oliwy i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Na patelni rumienimy lekko płatki migdałowe i odstawiamy na bok.
Na patelni rumienimy lekko płatki migdałowe i odstawiamy na bok.
Szynkę speck (lub boczek wędzony) drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię, ogrzewamy powoli, tak aby stała się chrupiąca. Jeżeli używamy boczek to odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy na bok.
Jadłam. Pychota.
OdpowiedzUsuń