Bardzo lubię piernikowy smak, jednak nie zawsze mam czas na przygotowywanie tradycyjnego świątecznego piernika, kilka tygodni przed świętami. Oto moja wersja "na skróty", która ma smak polskiej tradycji, ale z akcentem sycylijskim.
Babeczki są proste i dość szybkie w przygotowaniu, ciasto bowiem nie musi dojrzewać przez kilka dni a nawet kilka tygodni, jak to bywa w tradycyjnych przepisach. Z tego samego ciasta możecie również lepić zwykłe kruche pierniczki bez nadzienia.
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
200 G MĄKI ORKISZOWEJ BIAŁEJ
100 G MĄKI ŻYTNIEJ
200 G MASŁA LUB MARGARYNY
200 G MASŁA LUB MARGARYNY
100 G CUKRU PUDRU TRZCINOWEGO
2 ŻÓŁTKA
1 ŁYŻKA ŚMIETANY
7 - 10 G PRZYPRAWY DO PIERNIKA (zależy jak bardzo piernikowe ciastka lubicie)
SZCZYPTA SOLI
Nadzienie:
OK 300 G DŻEMU MANDARYNKOWEGO LUB POMARAŃCZOWEGO
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder trzcinowy, szczyptę soli oraz posiekane schłodzone masło. Łączymy wszystkie składniki, tak aby nasza mieszanka miała konsystencję grubych okruchów chleba. Teraz dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto, tyle tylko aby składniki się połączyły, bez zbytniego wyrabiania. Formujemy płaski placek, zawijamy w folię lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Foremki do babeczek smarujemy lekko masłem i wysypujemy mąką. Ja używam foremki do tartinek na 24 sztuki lub do muffinów na 12 sztuk.
Po ok. godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, chwilę zagniatamy, aby nieco się ogrzało. Następnie rozwałkowujemy na płaski placek, grubości ok. 2 - 3 mm. Z ciasta wycinamy krążki nieco większe niż dno foremek do babeczek. Krążków powinno być dwa razy więcej niż foremek.
Wyklejamy przygotowanym ciastem foremki, zarówno dno jak i boczne ścianki. Teraz wkładamy do środka, prawie do pełna, nasze nadzienie czyli dżem mandarynkowy. Przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta i zlepiamy brzegi.
Wyklejamy przygotowanym ciastem foremki, zarówno dno jak i boczne ścianki. Teraz wkładamy do środka, prawie do pełna, nasze nadzienie czyli dżem mandarynkowy. Przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta i zlepiamy brzegi.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C ( bez termoobiegu ).
Na wierzchu każdej babeczki robimy ostrym nożem niewielkie nacięcie na krzyż i tak przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy babeczki ok 10 do 20 minut - zależnie od tego jak duże są wasze foremki do babeczek. Gotowe ciasteczka powinny być ładnie zrumienione na złoto - brązowy kolor. Dodatek mąki żytniej oraz przyprawy do piernika powoduje, że są one nieco ciemniejsze niż klasyczne kruche babeczki.
Po wystudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.
Pieczemy babeczki ok 10 do 20 minut - zależnie od tego jak duże są wasze foremki do babeczek. Gotowe ciasteczka powinny być ładnie zrumienione na złoto - brązowy kolor. Dodatek mąki żytniej oraz przyprawy do piernika powoduje, że są one nieco ciemniejsze niż klasyczne kruche babeczki.
Po wystudzeniu oprószamy babeczki cukrem pudrem.
Zjawiskowe :)
OdpowiedzUsuńwow, dziękuję :)
UsuńU mnie nie doczekałyby świąt .... ;) :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, szybko znikają ;)
UsuńJuż dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :) Auguri!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również życzę wszystkiego co najwspanialsze oraz samych smakowitości na Święta!
Usuń