Zapraszam na pyszną i szybką sałatkę z bakłażanów. Świetnie smakuje na grzance, ale równie dobrze jako dodatek do dań głównych.
SKŁADNIKI:
2 DUŻE BAKŁAŻANY
3 - 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
3 - 4 FILECIKI ANCHOVIES
2 ZĄBKI CZOSNKU
DUŻA GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY
1/2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO OREGANO
2 - 3 ŁYŻKI OCTU WINNEGO
1 DYMKA
PRZYGOTOWANIE:
Myjemy bakłażany i odcinamy końcówki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy w niej bakłażany. Jak tylko zmiękną odcedzamy je i kroimy w średnią kostkę, a następnie zostawiamy na sitku, aby odciekły.
Na patelni podgrzewamy lekko oliwę i dodajemy anchovies, delikatnie mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez praskę, lub drobno kroimy i rozgniatamy nożem. Miętę drobno siekamy a następnie, razem z czosnkiem, dodajemy do oliwy z anchovies. Do sosu wlewamy 2 łyżki octu, wsypujemy trochę pieprzu, oregano i wszystko dokładnie mieszamy. Bakłażany przekładamy do salaterki lub na półmisek i polewamy sosem. Dymkę kroimy na plasterki, dodajemy do bakłażanów i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy sałatkę na przynajmniej godzinę, tak aby nabrała smaku.
Muszę wypróbować.Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam :)
Usuń