piątek, 20 listopada 2015

RISOTTO INTEGRALE CON ZUCCA E SALSICCIA - RISOTTO PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SALSICCIĄ


Jedno z moich jesiennych dań, idealne w szare, deszczowe i zimne dni. Zestaw dyni i salsicci (typowej, surowej włoskiej kiełbasy) doskonale pasuje do ryżu pełnoziarnistego. Oczywiście taki ryż gotuje się dość długo (ok. godziny), więc kiedy nie mam za dużo czasu używam normalnego klasycznego ryżu Carnaroli lub Arborio  - idealnych do risotto.  Zapraszam. 

 



SKŁADNIKI:

200 G RYŻU DO RISOTTO (w miarę możliwości pełnoziarnisty Carnaroli lub Baldo)
150 G MIELONEJ WIEPRZOWINY (najlepiej z karkówki)
1/2 ŁYŻECZKI OWOCÓW KOPRU WŁOSKIEGO
2 GARŚCIE OBRANEJ DYNI POKROJONEJ W NIEDUŻĄ KOSTKĘ
1/2 ŚREDNIEJ CEBULI
4 ZĄBKI CZOSNKU
OK 2 LITRY WYWARU WARZYWNEGO LUB DELIKATNEGO ROSOŁU
2 CZUBATE ŁYŻKI TARTEGO SERA NP PARMEZANU, PECORINO
1/2 KIELISZKA BIAŁEGO WINA
LISTKI MAJERANKU LUB SIEKANEJ NATKI DO DEKORACJI 
OLIWA EXTRA VIRGIN
SÓL, PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieramy ze skóry i drobno siekamy. W głębszym rondlu rozgrzewamy ok 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i dusimy ok 5 min, podlewając odrobiną wody. Nasiona kopru włoskiego lekko rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Po ok minucie wrzucamy mielone mięso i dusimy wszystko ok 5 minut. Następnie dodajemy większość pokrojonej dyni, podlewamy odrobiną wywaru i dusimy przez dalsze 5 minut.
Pozostałą dynię kroimy w małą kosteczkę. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oliwy i wrzucamy małe kostki dyniowe, lekko solimy i rumienimy na złoty kolor. Powinna być zrumieniona na zewnątrz ale  jeszcze lekko chrupiąca. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok - posłuży nam ona do dekoracji.
Do rondla z dynią i mięsem dodajemy ryż i chwilę prażymy wszystko na średnim ogniu. Podlewamy winem, mieszamy i pozostawiamy chwilę, tak aby alkohol odparował. Teraz dodajemy 2 średnie wazówki gorącego wywaru lub rosołu, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie większość płynu. Czynność tę powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente (najprościej sugerować się czasem podanym na opakowaniu ryżu).  Pamiętajmy, aby nie podlewać zbyt wiele płynu na raz i nie mieszać zbyt często. W ten sposób risotto będzie powoli nabierało smaku, a ryż będzie coraz bardziej miękki i otoczony kremowym sosikiem. Kiedy ryż stanie się już dostatecznie miękki, wyłączamy ogień. Dodajemy część tartego sera, 1 - 2 łyżeczki oliwy, świeżo zmielony pieprz i doprawiamy ewentualnie odrobiną soli do smaku. Delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerze, lekko rozprowadzając, tak aby pokryło się całe dno talerza. Dekorujemy danie kawałeczkami obsmażonej dyni, listkami majeranku lub siekaną natką oraz świeżo mielonym pieprzem i podajemy.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz