Zapraszam na letni makaron o odświeżającym cytrusowym smaku. Z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować wyrafinowane danie. Ja wzbogaciłam przepis o kwiatki dyni, głównie ze względu na kolor, aby dodać słoneczny akcent, ale możecie je spokojnie pominąć.
Jest to danie z tradycji kulinarnej Ragusy i jej okolic, a przepis pochodzi z książki Sapori Iblei.
SKŁADNIKI:
( 4 porcje )
400 G MAKARONU SPAGHETTI
10 KWIATKÓW CUKINII LUB DYNI (opcjonalnie)
50 G ORZECHÓW WŁOSKICH
4 NIEWIELKIE CUKINIE
1 SZALOTKA
1 ZĄBEK CZOSNKU (opcjonalnie)
SOK I SKÓRKA OTARTA Z 1 CYTRYNY
ŁYŻECZKA MASŁA
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I ŚWIEŻO ZMIELONY CZARNY PIEPRZ
TARTY PARMEZAN DO PODANIA (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
W garnku podgrzewamy osoloną wodę na makaron.
Kwiatki z cukinii opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem
papierowym. Delikatnie rozchylamy kwiat i usuwamy pręcik ze środka.
Każdy kwiatek kroimy wzdłuż na ćwiartki i odstawiamy na bok, będą nam potrzebne nieco później.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy.
Na większej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Szalotka nie powinna się zrumienić. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki o grubości ok 1 cm. Dokładamy do szalotki i dusimy na średnim ogniu aż lekko zmiękną. Teraz dodajemy sok i skórkę z cytryny i dalej dusimy wszystko na niewielkim ogniu przez kolejne parę minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połowę sosu przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Do pozostałej połowy dodajemy przygotowane wcześniej kwiatki cukinii, mieszamy i odstawiamy na bok.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i tostujemy parę minut na niewielkiej, suchej patelni.
Makaron gotujemy al dente (sugerujcie się czasem podanym na opakowaniu), odcedzamy zachowując nieco wody z gotowania.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z cukinią, podlewamy odrobiną wody z gotowania, dodajemy łyżeczkę masła, świeżo zmielony pieprz oraz 1 - 2 łyżki kremu z cukinii. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu przez ok. minutę.
Na dnie każdego talerza rozprowadzamy część kremu z duszonej cukinii, układamy na nim wymieszany makaron i posypujemy siekanymi orzechami.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMniam,lubię proste dania.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgrande!!!!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń