wtorek, 28 czerwca 2016

PASTA CON ZUCCHINE, NOCI E LIMONE - MAKARON Z CUKINIĄ, ORZECHAMI I CYTRYNĄ

Zapraszam na letni makaron o odświeżającym cytrusowym smaku. Z prostych i łatwo dostępnych składników można  wyczarować wyrafinowane danie. Ja wzbogaciłam przepis o kwiatki dyni, głównie ze względu na kolor, aby dodać słoneczny akcent, ale możecie je spokojnie pominąć.
Jest to danie z tradycji kulinarnej Ragusy i  jej okolic, a przepis pochodzi z książki Sapori Iblei. 





SKŁADNIKI:
( 4 porcje )

400 G MAKARONU SPAGHETTI 
10 KWIATKÓW CUKINII LUB DYNI (opcjonalnie)
50 G ORZECHÓW WŁOSKICH
4 NIEWIELKIE CUKINIE
1 SZALOTKA
1 ZĄBEK CZOSNKU (opcjonalnie)
SOK I SKÓRKA OTARTA Z 1 CYTRYNY
ŁYŻECZKA MASŁA
OLIWA Z OLIWEK 
SÓL I ŚWIEŻO ZMIELONY CZARNY PIEPRZ
TARTY PARMEZAN DO PODANIA (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

W garnku podgrzewamy osoloną wodę na makaron. 
Kwiatki z cukinii opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie rozchylamy kwiat i  usuwamy pręcik ze środka. Każdy kwiatek kroimy wzdłuż na ćwiartki i odstawiamy na bok, będą nam potrzebne nieco później.
Szalotkę i czosnek drobno siekamy.  
Na większej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę oraz czosnek, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Szalotka nie powinna się zrumienić. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki lub półplasterki o grubości ok 1 cm. Dokładamy do szalotki i dusimy na średnim ogniu aż lekko zmiękną. Teraz dodajemy sok i skórkę z cytryny i dalej dusimy wszystko na niewielkim ogniu przez kolejne parę minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Połowę sosu przekładamy do blendera i miksujemy na krem. Do pozostałej połowy dodajemy przygotowane wcześniej kwiatki cukinii, mieszamy i odstawiamy na bok.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i tostujemy parę minut na niewielkiej, suchej patelni.
Makaron gotujemy al dente (sugerujcie się czasem podanym na opakowaniu), odcedzamy zachowując nieco wody z gotowania. 
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z cukinią, podlewamy odrobiną wody z gotowania, dodajemy łyżeczkę masła, świeżo zmielony pieprz oraz 1 - 2 łyżki kremu z cukinii. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu przez ok. minutę. 
Na dnie każdego talerza rozprowadzamy część kremu z duszonej cukinii, układamy na nim wymieszany makaron i posypujemy siekanymi orzechami.







8 komentarzy: