Wygodne i szybkie danie. Może być przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Mnie najbardziej smakuje na grzance lekko natartej czosnkiem. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
1 KG PAPRYKI, MOŻE BYĆ KOLOROWA
5 - 6 ŁYŻEK PRZECIERU POMIDOROWEGO
3 ŁYŻKI OCTU WINNEGO
3 ŁYŻKI CUKRU
SÓL , PIEPRZ
OLIWA Z OLIWEK
DODATKOWO DO PODANIA:
1 BUŁKA TYPU CIABATTA
1 - 2 ZĄBKI CZOSNKU
PRZYGOTOWANIE:
1 KG PAPRYKI, MOŻE BYĆ KOLOROWA
5 - 6 ŁYŻEK PRZECIERU POMIDOROWEGO
3 ŁYŻKI OCTU WINNEGO
3 ŁYŻKI CUKRU
SÓL , PIEPRZ
OLIWA Z OLIWEK
DODATKOWO DO PODANIA:
1 BUŁKA TYPU CIABATTA
1 - 2 ZĄBKI CZOSNKU
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. ( z termoobiegiem)
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na płaty. Wrzucamy do dużej miski, lekko solimy i skrapiamy 1 - 2 łyżkami oliwy. Mieszamy dokładnie, najlepiej rękami, aż wszystkie kawałki będą pokryte oliwą.
Kratkę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim pojedynczą warstwę papryki, przykrywamy drugim arkuszem papieru. Pieczemy ok. 10 - 15 minut tak, aby skórka była zarumieniona, a papryka jeszcze niezupełnie miękka. Przekładamy ją do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą na ok 5 minut. Po tym czasie z łatwością zdejmiemy skórkę. Możemy przekroić płaty na pół, żeby nie były zbyt długie.
Ocet dokładnie mieszamy z cukrem.
Paprykę przekładamy do rondla, skrapiamy odrobiną oliwy oraz dodajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zwiększamy nieco ogień i podlewamy octem z cukrem. Chwilę odparowujemy (ok. 1 minutę), delikatnie mieszając.
Tak przygotowaną paprykę przekładamy do salaterki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie jeszcze ciepła doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciabattę kroimy na kromki, grubości ok. 1,5 cm i tostujemy na patelni, w piekarniku lub tosterze. Nacieramy nasze grzanki obranym ząbkiem czosnku i układamy na nich paprykę. Od razu podajemy.
Kratkę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim pojedynczą warstwę papryki, przykrywamy drugim arkuszem papieru. Pieczemy ok. 10 - 15 minut tak, aby skórka była zarumieniona, a papryka jeszcze niezupełnie miękka. Przekładamy ją do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą na ok 5 minut. Po tym czasie z łatwością zdejmiemy skórkę. Możemy przekroić płaty na pół, żeby nie były zbyt długie.
Ocet dokładnie mieszamy z cukrem.
Paprykę przekładamy do rondla, skrapiamy odrobiną oliwy oraz dodajemy przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zwiększamy nieco ogień i podlewamy octem z cukrem. Chwilę odparowujemy (ok. 1 minutę), delikatnie mieszając.
Tak przygotowaną paprykę przekładamy do salaterki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie jeszcze ciepła doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciabattę kroimy na kromki, grubości ok. 1,5 cm i tostujemy na patelni, w piekarniku lub tosterze. Nacieramy nasze grzanki obranym ząbkiem czosnku i układamy na nich paprykę. Od razu podajemy.
Proste i pyszne:) Oj, jak ja zazdroszczę Ci mieszkania na Sycylii:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Nie znałam crostini z papryką w tej wersji - muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń