Dorada z chrupiącą panierką, pieczona w piecu. Bardzo wygodny sposób przyrządzania ryby, jak również mięsa, szczególnie kiedy trzeba przygotować wiele porcji. Wystarczy blachę wsunąć do pieca i po ok 10 - 15 minutach możemy podać na stół pyszne danie bez kłopotliwego i zdecydowanie mniej zdrowego smażenia. Tak przygotowaną rybę chętnie zajadają nawet dzieci.
Dorada to pyszna ryba o białym i delikatnym mięsie. Wybieram zawsze ważące ok 350 g każda, które po wyfiletowaniu są idealną porcją na osobę - dwa nie za duże kawałki.
Oczywiście jeżeli nie macie dorady doskonale sprawdzi się okoń morski, flądra czy sola, a nawet mały dorsz.
(2 porcje)
2 DORADY OK. 350 G KAŻDA WYFILETOWANE I BEZ ŁUSEK ( 4 NIEZBYT DUŻE FILETY)
3 CZUBATE ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
3 CZUBATE ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
1 CZUBATA ŁYŻKA DROBNO UTARTEGO PARMEZANU LUB PECORINO
DUŻA SZCZYPTA SOLI
SZCZYPTA KURKUMY
SZCZYPTA KURKUMY
PIEPRZ
PO 1/2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO OREGANO I TYMIANKU
KILKA ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY (opcjonalnie)
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. (z termoobiegiem).
Blaszkę, która pomieści nasze filety, wykładamy papierem do pieczenia.
Z filetów dokładnie usuwamy ości, jeżeli jeszcze pozostały po wyfiletowaniu (najczęściej wzdłuż centralnej części filetu znajdzie się parę ości wyczuwalnych pod palcem, które możemy wyciągnąć pomagając sobie nożykiem). Przygotowujemy 2 talerze do panierowania.
Na jeden talerz wlewamy oliwę z oliwek i ewentualnie, jeżeli lubimy, sok z cytryny. Na drugim talerzu starannie mieszamy bułkę tartą, tarty ser, sól, pieprz, kurkumę oraz zioła.
Filety wkładamy do oliwy i delikatnie, acz dokładnie masujemy mięso ryb tak, aby oliwa pokryła cieniutką warstwą każdy kawałek. Następnie po kolei obtaczamy je w mieszance bułki tartej z przyprawami.
Tak przygotowaną rybę układamy skórką do dołu na blaszce, skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Po ok. 7 minutach powinniśmy rybę przewrócić skórą do góry i podpiekać jeszcze ok. 5 do 7 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, sałatą lub naszą ulubioną surówką.
Blaszkę, która pomieści nasze filety, wykładamy papierem do pieczenia.
Z filetów dokładnie usuwamy ości, jeżeli jeszcze pozostały po wyfiletowaniu (najczęściej wzdłuż centralnej części filetu znajdzie się parę ości wyczuwalnych pod palcem, które możemy wyciągnąć pomagając sobie nożykiem). Przygotowujemy 2 talerze do panierowania.
Na jeden talerz wlewamy oliwę z oliwek i ewentualnie, jeżeli lubimy, sok z cytryny. Na drugim talerzu starannie mieszamy bułkę tartą, tarty ser, sól, pieprz, kurkumę oraz zioła.
Filety wkładamy do oliwy i delikatnie, acz dokładnie masujemy mięso ryb tak, aby oliwa pokryła cieniutką warstwą każdy kawałek. Następnie po kolei obtaczamy je w mieszance bułki tartej z przyprawami.
Tak przygotowaną rybę układamy skórką do dołu na blaszce, skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Po ok. 7 minutach powinniśmy rybę przewrócić skórą do góry i podpiekać jeszcze ok. 5 do 7 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, sałatą lub naszą ulubioną surówką.
Bardzo apetycznie wygląda z tą zarumienioną panierką! Lubię ryby, a dorada obok soli jest moją ulubioną rybą. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń