poniedziałek, 8 września 2014

POMODORI RIPIENI - POMIDORY FASZEROWANE

Zbliżony przepis do faszerowanej cukinii, wzbogacony dodatkiem oliwek i kaparów.  Dodałam do farszu pokrojone i podpieczone bakłażany tak, aby zmniejszyc nieco ilość tartej bułki i przełamać słoność pozostałych składników.
Idealne na letni obiad, możecie wszystko przygotować wcześniej i potem tylko podpiec w piekarniku. Ja wolę jednak serwować je na zimno.  




SKŁADNIKI:
(4 porcje)

4 DOJRZAŁE POMIDORY
1/2 BAKŁAŻANA
50 G BUŁKI TARTEJ
2 ŁYŻKI OLIWEK 
1 ŁYŻECZKA KAPARÓW
1 NIEDUŻA CEBULA
1 - 2 ZĄBKI CZOSNKU
50 G TARTEGO SERA NP GRANA PADANO
10 LSTKÓW BAZYLII
OLIWA
PIEPRZ


PRZYGOTOWANIE:

Pomidory myjemy i ścinamy część przy gnieździe nasiennym. Łyżeczką, delikatnie, tak, aby nie naruszyć zewnętrznej części, wyjmujemy wodnisty miąższ z nasionami. Powstaną w ten sposób pomidorowe miseczki gotowe do nadziewania.
Wnętrze pomidorów lekko solimy i odwracamy na sitku lub talerzu.
Przygotowujemy nadzienie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bakłażana kroimy w równą, średnią kostke (1 x 1 cm), skrapiamy oliwą i solimy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Po wyjęciu bakłażanów piekarnik zostawiamy włączony.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podduszamy na 2 łyżeczkach oliwy na niedużym ogniu, aż zmiękną. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy przez kilka minut, do czasu, aż bułka nabierze złoto-brązowego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapary opłukujemy pod bierzącą woda i kroimy na mniejsze kawałeczki. Bazylię drobno siekamy, oliwki kroimy na małe kawałki.
Upieczone bakłażany dodajemy do bułki tartej, dodajemy oliwki, kapary, tarty ser, bazylię, ok.1 łyżkę oliwy i pieprz. Wnętrze wydrążonych pomidorów osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy przygotowanym farszem.
Przygotowane pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy ok. 30 do  40  minut.    









 
Dieta ŚródziemnomorskaWarzywa psiankowate 2014Włoskie smaki

4 komentarze:

  1. Co zaglądam na Twojego bloga, to tęsknię za Sycylią, na której spędziłam zaledwie tydzień, a się w niej zakochałam bez reszty. Bardzo dziękuję za kolejny wspaniały przepis do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło słyszeć takie słowa. Sycylia, szczególnie na wakacjach, potrafi dostarczyć sporo emocji. To intensywna wyspa pod każdym względem, o kuchni nawet nie wspomnę. Daj znać jeżeli kiedyś wybierzesz się jeszcze w te strony.

      Usuń
  2. Bardzo lubię faszerowane pomidory, robiłam już w tym roku w wersji po grecku i po prowansalsku. Twój przepis to dla mnie kolejny pomysł do wypróbowania. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Ja też zamierzam wypróbować Twoją Gemistę - uwielbiam faszerowane warzywa.

      Usuń