sobota, 3 maja 2014

CARCIOFI AL FORNO - KARCZOCHY PIECZONE

Uwielbiam karczochy, a na Sycylii jest właśnie szczyt sezonu na to przepyszne warzywo - kwiat. Słynie z nich okolica miasteczka Cerda, w którym znajduje się wielki blaszany pomnik karczocha, a co roku tłumy przybywają na Święto Karczocha, czyli Sagra del Carciofo.
Karczochy mogą być duszone, pieczone, gotowane, zapiekane, podawane jako dania główne, w sałatkach, z makaronem. Można je też piec w popiele z ogniska, tak jak nasze ziemniaki.
Są pyszne, ale ich przygotowanie to nie lada wyzwanie. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku.






SKŁADNIKI:

10 KARCZOCHÓW
10 MAŁYCH ZĄBKÓW CZOSNKU
10 ŁYŻEK OLIWY
3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
SÓL
PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:


Przygotowanie karczochów:
1. Przygotowujemy dużą miskę z wodą i sokiem z 2 cytryn. Będziemy do niej wrzucać oprawione karczochy tak aby nie ściemniały.
2. Resztę czynności najlepiej wykonywać w gumowych rękawiczkach, ponieważ karczochy bardzo farbują ręce na czarno. Możemy również posmarować sobie ręce przekrojoną cytryną.
3. Ostrym nożykiem odkrawamy na początek nóżkę, a następnie eliminujemy zewnętrzne, twarde listki, dochodząc do tych delikatniejszych w środku.
Jeżeli mamy karczochy z kolcami wszystkie czynności wykonujemy bardzo ostrożnie, ponieważ kolce łatwo sie wbijają. 
4. Ścinamy od góry ok. 1/3 karczocha (ok. 2-3 cm )
5. Następnym etapem jest wyeliminowanie tzw. brody (włosków, które znajdują sie w centralnej części karczocha): rozchylamy listki, tak aby serce karczocha było lepiej widoczne, a następnie łyżką wyjmujemy część z włoskami.
Tak oprawione karczochy wrzucamy do wcześniej przygotowanej wody z cytryną.




Czosnek siekamy drobno, lekko solimy, mieszamy z oliwą z oliwek, posiekaną natką i pieprzem.
Przygotowujemy garnek z przykrywką, w którym zmieszczą się wszystkie karczochy ustawione na sztorc jeden obok drugiego - najlepiej wykorzystać do tego takie naczynie, które można wstawić również do piekarnika, unkniemy w ten sposób przekładania podduszonych karczochów do innego naczynia. Garnek wykładamy papierem do pieczenia.
Karczochy kolejno wyjmujemy z wody i do środka każdego, łyżeczką wlewamy oliwę z czosnkiem i natką. Ustawiamy je ścisło w garnku. Podlewamy wodą do ok. 1/2 wysokości i gotujemy, pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem).
Karczochy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem kolejne 20 minut. Po  ok. 10 minutach wyłączamy termoobieg.

Zjadamy tylko środek, wierzchnie listki upieczonych karczochów będą twarde. Odrywamy kolejne listki, odgryzamy część u nasady, aż dojdziemy do serca, które zjadamy w całości.





4 komentarze:

  1. Wlasnie zrobilam, no, tak na 2/3 zrobione. Wieczorem podgrzeje i chyba dam troche "panury" czyli skruszonego chleba czerstwego z natka i parmiggiano. Tak tu lubia w Catanzaro, ale karczochy w calosci z piekarnika pierwszy raz zrobilam, zwykle na cwiartki lub osemki kroje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z panurą też bedą pyszne. Ja tak zrobione uwielbiam a drugi mój ulubiony przepis to alla pizzaiola: https://sycyliasi.blogspot.it/2015/03/carciofi-e-patate-alla-pizzaiola.html

      Usuń
  2. karczochy z popiołu ... teraz tylko o nich myślę, tylko o nich marzę..idę szukać drewna na ognisko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, te z popiou są boskie, czekam na wiosenne pikniki. :)

      Usuń