sobota, 19 kwietnia 2014

CIAMBELLA AL CIOCCOLATO - CIASTO CZEKOLADOWE


Oto deser ratunkowy na święta, bardzo prosty i bardzo czekoladowy. Jeśli w gorączce przygotowań zabraknie wam już czasu na pracochłonne wypieki, to ciasto was uratuje, niewiele pracy, a efekt murowany,  każdy czekoladowy łasuch, mały i duży doceni wasze dzieło.




SKŁADNIKI:

3 JAJKA
200 G CUKRU TRZCINOWEGO
190 G MĄKI ŻYTNIEJ TYP 720 (może być orkiszowa biała lub zwykła pszenna)
50 G KAKAO (bez cukru) + TROCHĘ DO WYSYPANIA FORMY
2,5 ŁYŻECZKI (10 G) PROSZKU DO PIECZENIA
250 ML ŚMIETANY SŁODKIEJ,  30-36 % TŁUSZCZU
1-2 ŁYŻECZKI EKSTRAKTU WANILIOWEGO
3 ŁYŻKI OLEJU  ORZECHOWEGO (np. arachidowy, z orzechów włoskich, pistacjowy)
ODROBINA MASŁA DO WYSMAROWANIA FORMY
POLEWA:
2 TABLICZKI CZEKOLADY DESEROWEJ MIN. 50 % KAKAO
100 ML ŚMIETANKI
1,5 ŁYŻECZKI MASŁA
GARŚĆ MIELONYCH ORZECHÓW, MIGDAŁÓW LUB PISTACJI DO DEKORACJI

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 Stopni C (bez termoobiegu).
Formę do ciasta (oponka) lekko natłuszczamy i posypujemy kakao (nie za dużo), jeżeli używamy keksówki też lepiej ją lekko natłuścić i wyłożyć papierem tak, aby dobrze przylegał do ścianek foremki.
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy razem do miski i odstawiamy na bok. Jajka myjemy rozbijamy do większej miski, dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy i ubijamy mikserem kilka minut (końcówki te same co do ubijania piany z białek), aż masa stanie się jasna i puszysta. Na tym etapie, powoli, cienkim strumieniem dodajemy śmietanę kontynuując ubijanie. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy mikser i powoli, po trochu, dodajemy nasz mix mąki, kakao i proszku do pieczenia, mieszając delikatnie, ale dokładnie tak, aby nie powstały grudki. Ja do tej czynności używam trzepaczki, lub końcówki miksera, którą wcześniej ubijałam masę. Kiedy wymieszamy już wszystkie suche składniki dodajemy olej. Delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy naszą gęstą masę do wcześniej przygotowanej foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie, dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy na talerz nieco mniejszy niż średnica ciasta, powinno lekko wychodzić poza talerz.
Przygotujmy sobie miejsce do polania ciasta polewą:
Na czystym blacie ustawiamy do góry nogami garnek lub miskę o średnicy mniejszej niż nasze ciasto. Ustawiamy na nim talerz z ciastem tak, aby wystawało ze wszystkich stron. 
Aby przygotować polewę, w niewielkim rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z masłem. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciepłej śmietany, mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinna powstać lśniąca polewa o konsystencji słodzonego mleka skondensowanego.
Tak przygotowaną masą polewamy ciasto. Część polewy spłynie oczywiście na blat, zbieramy ją szpatułką i przekładamy do rondelka. Polane ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy delikatnie na talerz, na którym będziemy je serwować. Lekko posypujemy mielonymi orzechami lub pistacjami.
Przed podaniem ciasta możemy lekko ogrzać pozostałą polewę tak, aby nabrała płynnej konsystencji i polewać dodatkowo pokrojone kawałki.



Wesołych Świąt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz