To już ostatnia część moich opowiastek na temat prowincji Trapani. Sama nie spodziewałam się, że będzie tego aż tyle.
Zima w pełni, więc zamiast rozpisywać się o plażach i słońcu opowiem wam trochę o innych atrakcjach, które czekają na was w okolicy Trapani.
Najważniejsza z nich, szczególnie pod względem historycznym i krajobrazowym, to Erice, najstarsze miasteczko na Sycylii.
|
Kolejka linowa do Erice |
Można tam dojechać np samochodem zarówno od strony San Vito lo Capo i Valderice jak i od strony Trapani. Ja w tym roku wybrałam nieco inny transport - wspięliśmy się do Erice kolejką linową z Trapani.
Piękne, malutkie i bardzo spokojne miasteczko, nawet zwiększona liczba turystów nie narusza tego niemal tajemniczego spokoju. Na szczycie góry o tej samej nazwie (750 m.n.p.m), z idealnie zachowanym średniowiecznym centrum, pięknie wkomponowanym w otaczającą je przyrodę.
Warto pospacerować sobie po
uroczych zaułkach, którymi dojdziecie do zamku - Castello di Venere z
XII wieku. Do zamku można dojść dwoma drogami. Wzdłuż jednej rozciągają
się niesamowite widoki na Monte Cofano i posadzony na czubku skały
Castello Pepoli (zbudowany w czasach normańskich i przerobiony na willę w
XIX wieku), na Valderice oraz inne pobliskie miasteczka i oczywiście
piękne morze.
Urocze zaułki Erice
|
Widoki w drodze do zamku. Monte Cofano w oddali |
|
Castello Pepoli |
Idąc druga trasą można podziwiać wyspy Egadyjskie,
Trapani, oraz rezerwat Saliny Trapani i Paceco z licznymi wiatrakami i
basenami solnymi, w których odparowuje woda pozostawiając złoża pysznej
soli morskiej.
Spacerując
po wąskich uliczkach natkniecie się na wiele mniejszych i większych
kościołów - jest ich tutaj ok. 60. Najważniejsze to Chiesa Matrice,
chiesa di San Martino, San Cataldo, San Giuliano oraz chiesa di San
Giovanni Battista.
|
W oddali wyspy Egadyjskie |
|
Ruiny zamku w Erice |
|
W Erice namawiam do spróbowania pysznych ciasteczek z masy migdałowej z
dodatkiem orzechów, pistacji, cydru, cytryn. Najlepszy adres to: Antica
Pasticceria del Convento na via G.F Guarnotti, na rogu placu San
Domenico. Uwielbiam również ich cassatelle (smażone pierożki z kremem z
ricotty).
|
Antica Pasticceria del Convento |
|
Ciasteczka migdałowe - specjalność z Erice |
Po relaksujących godzinach spędzonych w Erice ruszamy na
Via del Sale (
droga solna ), która rozciąga się pomiędzy Trapani a Marsalą.
Podziwiamy z bliska wiatraki solne, baseny solankowe, usypane góry
soli.
|
Baseny solankowe |
|
Baseny solankowe |
Tutaj również możemy zakupić
Sale marino di Trapani Slow Food - Sale Natura
Zatrzymujemy się na krótką przerwę również przy Salinach Ettore i Infersa, wstępujemy do muzeum, sklepu gdzie kupujemy doskonałą naturalną, grubą sól morską
Mothia (zbierana ręcznie), delikatną sól
Sale d'Infersa oraz
Fior di sale con limone (kwiaty soli ze skórką cytrynową). Te produkty nie mogą pochwalić się etykietką Slow Food. Mimo, iż są doskonałej jakości, jednak część soli zbierana jest mechanicznie, co od razu wyklucza producenta z listy
Slow Food.
Najbardziej znane kantyny z Marsali to chyba Ingham-Whitaker, Florio, Martinez, Pellegrino, Rallo, Mineo, Bianchi, Baglio Hopps, Donnafugata, Alagna, Caruso i Minini. Te najnowocześniejsze: Alcesti, De Bartoli, Fina, Vinci, Birgi, Mothia, Paolini i Baglio Oro, słyną nie tylko z wyrobu wina deserowego Marsala, ale również z doskonałych win białych i czerwonych.
Osobiście uwielbiam wina produkowane przez grupę Duca, do której należą kantyny Florio. Będąc więc w Marsali wstąpiłam po parę butelek.
|
Kantyna Florio |
|
Winoteka Florio |
Kantyna Florio leży nad samym morzem i niedawno została wspaniale
odrestaurowana. Niestety zwiedzanie jest możliwe tylko w określonych
godzinach i nie udało nam się dojechać na czas (zwiedzanie płatne
połączone jest z degustacją win i innych specjałów). Pozostało nam
jedynie pospacerowanie po wewnętrznym, zresztą bardzo ładnie
zagospodarowanym, ogromnym patio z pięknymi, pnącymi się winoroślami,
oraz zakupy w pięknej winotece.
Gdzie spać:
Zachęcam was mocno do
odwiedzenia prowincji Trapani i poświęcenia tej części wyspy więcej
czasu niż kilka godzin czy jeden dzień.
Idealnym
punktem wypadowym dla waszych wycieczek po okolicy będzie samo Trapani,
gdzie gorąco polecam wam 2 hotele w samym centrum.
Atrakcje
turystyczne, o których pisałam w poście znajdują się w odległości od 5 do 30 km od miasta, a kiedy po całodniowej wycieczce wrócicie na miejsce,
Trapani ugości was wspaniałą kuchnią , tętniącą życiem starówką,
pięknymi zabytkami, urokliwymi uliczkami i lokalami otwartymi do późnych
godzin nocnych.
Hotele, a właściwie
Bed & Breakfast, o których wspomniałam wcześniej, to B&B
GRANVELIERO oraz B&B BELVELIERO. Obydwa B&B dla czytelników
mojego bloga oferują 10% zniżki na pobyt. Wystarczy wpisać w formularzu
rezerwacji "SycyliaSi 10"
B&B Belveliero
znajduje się przy przystani, z której codziennie odpływają promy i
wodoloty na wyspy Egadyjskie. Z większości pokojów jest piękny widok na
morze i port, w oddali widać saliny i wyspy. Pokoje są bardzo ładne,
czyste i przestronne - urzekły mnie pięknie odrestaurowane kolorowe
dekoracyjne podłogi i ciekawe elementy zdobnicze. Codziennie rano
serwują dobre śniadanie i panuje tu przemiła rodzinna atmosfera.
B&B Granveliero
znajduje się w jednym z zaułków starówki. Zajmuje całą kamienicę
zwieńczoną tarasem, z którego można podziwiać morze, górę Erice oraz
dachy starego Trapani. Bardzo ładne pokoje - idealny mix starych
elementów dekoracyjnych i nowoczesnego wyposażenia. I oczywiście piękne
dekoracyjne podłogi (moja słabość). Są tu również apartamenty rodzinne z
aneksami kuchennymi.
Właściciele
obydwu B&B to wspaniałe, bardzo ciepłe osoby, które zawsze są do
dyspozycji, chętnie doradzą wam co zobaczyć w samym mieście oraz w
okolicy, oraz gdzie dobrze zjeść.
Gorąco polecam.
Byłam tu, widziałam, smakowałam!
OdpowiedzUsuńWspaniała jest dla mnie cała Sycylia.
Zgadzam się z Tobą. Wizyta na Sycylii na długo pozostaje w pamięci.
Usuń2 główki czosnku z Nubii mam jeszcze w lodówce... Na specjalną okazję.
OdpowiedzUsuńNie trzymaj czosnku w lodówce. Ten wykorzystaj, a na specjalną okazję kup nowy, polski, który jest doskonały :)
UsuńSycylia ma wiele twarzy! Nic nie wiedziałam wcześniej o regionie Trapani (poza winem Marsala!) Ciekawy post! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. To i tak nie wszystko, zwłaszcza od strony kulinarnej. Jest tam jeszcze parę miejsc do odwiedzenia i specjałów do polecenia, ale o tym napiszę przy innej okazji. Pozdrawiam :)
UsuńJak będę planowała podróz to napewno sie zgłosze po porade ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń