Frittata jest typowym daniem kuchni włoskiej na bazie jajek. Nieco przypomina francuski omlet. W wersji podstawowej jest smażona, stąd jej nazwa frittata (friggere po włosku oznacza smażyć). Wersja pieczona jest nieco lżejsza. Frittata jest bardzo popularnym daniem również na Sycylii. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jej główną zaletą jest łatwość w przygotowaniu. Idealna z zieloną sałatą doprawioną
vinaigrettem. W zależności od sezonu można zmieniać dodatki warzywne,
dorzucić szynkę, bekon, jak również owoce morza. Może być przystawką, daniem głównym a nawet deserem.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
4 - 5 JAJEK
3 ŁYŻKI TARTEGO SERA NP PECORINO
50 ML MLEKA
2 ŁYŻKI SERA ŻÓŁTEGO MIĘKKIEGO POKROJONEGO W DROBNIUTKĄ KOSTKĘ (opcjonalnie)
1/2 ŚREDNIEJ CUKINII LUB 3 GARŚCIE SZPINAKU
1 WIĘKSZY UGOTOWANY ZIEMNIAK
1 ŚREDNIA CEBULA
2 CIENKIE PLASTRY SZYNKI POKROJONE W DROBNĄ KOSTKĘ (opcjonalnie)
2 CIENKIE PLASTRY SZYNKI POKROJONE W DROBNĄ KOSTKĘ (opcjonalnie)
1,5 ŁYŻKI OLIWY
SÓL, PIEPRZ LUB PEPERONCINO
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię wraz z oliwą, szczyptą soli i 2 łyżkami wody. Dusimy kilka minut. W tym czasie myjemy i kroimy cukinię w półplasterki. Kiedy cebula stanie się miękka, zacznie się lekko karmelizować i rumienić, dodajemy cukinię. Dusimy aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. W miarę potrzeby podlewamy odrobiną wody.
Jeżeli wybieramy szpinak, to wystarczy pokroić go w paseczki. Dodajemy go kiedy cebula będzie już miękka. Czekamy aż odparuje woda. Ziemniak kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pozostałych warzyw, kiedy te będą już prawie miękkie. Dusimy chwilę wszystko razem. Odstawiamy na bok.
Szynkę możemy dodać do warzyw na patelni (kiedy cebula już zmięknie), lub później, bezpośrednio do masy jajecznej.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C (funkcja góra - dół bez termoobiegu).
Jeżeli wybieramy szpinak, to wystarczy pokroić go w paseczki. Dodajemy go kiedy cebula będzie już miękka. Czekamy aż odparuje woda. Ziemniak kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pozostałych warzyw, kiedy te będą już prawie miękkie. Dusimy chwilę wszystko razem. Odstawiamy na bok.
Szynkę możemy dodać do warzyw na patelni (kiedy cebula już zmięknie), lub później, bezpośrednio do masy jajecznej.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C (funkcja góra - dół bez termoobiegu).
Szklane naczynie do zapiekania, lub inną niedużą brytfankę, wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka dokładnie myjemy i rozbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę lub dwie soli, pieprz. Wszystko dokładnie oraz energicznie roztrzepujemy, tak aby składniki się połączyły. Wsypujemy tarty ser i dalej nieco ubijamy. Na koniec dodajemy ser w kawałeczkach, duszone warzywa oraz pół łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej foremki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 - 15 minut. Frittata powinna się lekko zrumienić z wierzchu.
Smaczna, lekka wersja! Kolorowo i wiosennie! :)
OdpowiedzUsuńCo spojrzę na te zdjęcia to jeść mi się chce. Nie ma wyjścia, jutro będzie na obiad
OdpowiedzUsuńSłuszna decyzja :)
Usuń