piątek, 29 sierpnia 2014

ZUCCHINE RIPIENE - CUKINIA FASZEROWANA

Zapraszam na pyszną faszerowaną cukinię. Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka czy też danie główne.
Przygotowywałam je nieco w pośpiechu, przed przyjęciem, dlatego za miarkę posłużyła mi  garść i łyżka, chociaż każdy w mojej rodzinie wie, że jestem maniaczką ważenia i dokładnego odmierzania. Bez względu na to jak odmierzycie wasze składniki, efekt będzie murowany.



SKŁADNIKI:
(5 porcji)

5 NIEDUŻYCH CUKINII
2 PEŁNE GARŚCIE BUŁKI TARTEJ 
GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
1-2 ZĄBKI CZOSNKU
1 NIEDUŻA CEBULKA
DUŻA GARŚĆ TARTEGO SERA NP PARMEZANU LUB PECORINO
KILKA GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO TYMIANKU
3 LISTKI SZAŁWII
SÓL, PIEPRZ
OLIWA Z OLIWEK OK. 2 ŁYŻKI

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przy pomocy nożyka lub specjalnej łyżeczki wydrążamy część miąższu, zostawiając ok 2 - 3 mm przy samej skórce. Wykrojoną część cukinii drobno siekamy i wrzucamy do miski. Pomidorki i cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do siekanej cukinii.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy bułkę tartą. Na średnim ogniu tostujemy ją na złoto-brązowy kolor, lekko studzimy i dodajemy do siekanych warzyw. Listki ziół i czosnek drobniutko siekamy i razem z utartym serem dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni C ( bez termoobiegu)
Wnętrze wydrążonych cukinii wycieramy ręcznikiem papierowym, lekko solimy i łyżeczką wkładamy nasz farsz do pełna, lekko ugniatając. Blachę lub inna formę do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej faszerowane cukinie, lekko skrapiamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 do 40 minut (zależy jak duże są cukinie).
Kilka minut przed końcem możecie posypać cukinie odrobiną tartego sera.


 

 

 



Dieta Śródziemnomorska Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Zjadłam pstrąga na kolację, ale wolałabym taką cukinię.

    OdpowiedzUsuń