Prowincja Trapani to wspaniałe
widoki, miasteczka, rezerwaty naturalne, aktywne i nadal produkujące sól
morską Saliny z charkterystycznymi wiatrakami. To wyspy Egadyjskie,
średniowieczne Erice, słynąca z produkcji wina o tej samej nazwie
Marsala, pofalowany teren z winnicami produkującymi doskonałe Erice
D.O.C i Bianco d'Alcamo. Prowincja słynie też z przepięknych plaży gdzie kolor morza jest tak
turkusowy, że oglądając zdjęcia, trudno uwierzyć, że nie są
podkolorowane.
Z Palermo do Castellamare del Golfo można szybko przejechać autostradą, z której rozciągają sie piękne widoki. Z lewej strony autostrady wysokie i surowe góry z charkterystyczną roślinnością tzw. macchia mediterranea, miejscami już niestety wypaloną przez słońce. Agawy, aloesy, mirt, laur, rozmaryn czy dzika oliwka i oleandry to tylko niektóre rośliny pokrywające zbocza czy nawet pobocza dróg. Po prawej stronie możemy podziwiać piękne widoki na morze i nadmorskie miejscowości.
W Castellamare del Golfo można zjechać w kierunku Scopello i letniskowego misteczka z jedną z najpiękniejszych piaszczystych plaży na Sycylii - San Vito lo Capo.
Scopello to niewielka osada na zboczu schodzącym do morza, która latem zapełnia się turystami.
Kościół, placyk, niewiele domów i il Baglio, posiadłość z częścią centralną i wewętrznym patio.
Nieopodal tej osady znajduje się tonnara di Scopello (miejsce, w którym niegdyś odbywał się tradycyjny połów tuńczyka czyli mattanza, niektóre zabudowania sięgają nawet XIII wieku, a właściwa tonnara zbudowana została w XV wieku). Dzisiaj jest w rękach prywatnych z możliwością wynajęcia apartamentu.
Uwaga: wstęp w ciągu dnia płatny (nam po 19.00 udało się wejść za darmo).
Tutaj możecie podziwiać przepiękne faraglioni czyli kolumny skalne wystające z wody nieopodal brzegu.
Jeżeli zgłodniejecie będąc w Scopello, to koniecznie udajcie sie do Panificio di Stabile e Anselmo (piekarnia, nieco na uboczu) i spróbujcie specjalności z prowincji Trapani czyli Pane Cunzatu - to bochenek lokalnego chleba przekrojony wzdłuż i nadziany pomidorami, anchovies, serem caciocavallo lub lokalnym miękkim pecorino, wszystko posypane oregano i suto skropione oliwą z oliwek, całość złożona w kanapkę i pokrojna na porcje. Chleb z lokalnej pszenicy durum (z niemal cynamonowym posmakiem) i pieczony w piecu opalanym drewnem. Mniam, mniam.
Warunki konsumpcji dość spartańskie - plastikowe stoły i krzesła pod drzewami figowymi i oleandrami a za serwetki i obrusy służy zwykły szary papaier spożywczy, kóry dostajecie razem z waszym Pane Cunzatu - ale tak ma być, to jest prawdziwa Sycylia, ta, którą kocham. Od lat tam bywamy, miejsce nie ma sobie równych.
Gdzie spać:
B&B Granveliero znajduje się w jednym z zaułków starówki. Zajmuje całą kamienicę zwieńczoną tarasem, z którego można podziwiać morze, górę Erice oraz dachy starego Trapani. Bardzo ładne pokoje - idealny mix starych elementów dekoracyjnych i nowoczesnego wyposażenia. I oczywiście piękne dekoracyjne podłogi (moja słabość). Są tu również apartamenty rodzinne z aneksami kuchennymi.
Z Palermo do Castellamare del Golfo można szybko przejechać autostradą, z której rozciągają sie piękne widoki. Z lewej strony autostrady wysokie i surowe góry z charkterystyczną roślinnością tzw. macchia mediterranea, miejscami już niestety wypaloną przez słońce. Agawy, aloesy, mirt, laur, rozmaryn czy dzika oliwka i oleandry to tylko niektóre rośliny pokrywające zbocza czy nawet pobocza dróg. Po prawej stronie możemy podziwiać piękne widoki na morze i nadmorskie miejscowości.
W Castellamare del Golfo można zjechać w kierunku Scopello i letniskowego misteczka z jedną z najpiękniejszych piaszczystych plaży na Sycylii - San Vito lo Capo.
San Vito lo Capo |
Scopello to niewielka osada na zboczu schodzącym do morza, która latem zapełnia się turystami.
Kościół, placyk, niewiele domów i il Baglio, posiadłość z częścią centralną i wewętrznym patio.
Nieopodal tej osady znajduje się tonnara di Scopello (miejsce, w którym niegdyś odbywał się tradycyjny połów tuńczyka czyli mattanza, niektóre zabudowania sięgają nawet XIII wieku, a właściwa tonnara zbudowana została w XV wieku). Dzisiaj jest w rękach prywatnych z możliwością wynajęcia apartamentu.
Uwaga: wstęp w ciągu dnia płatny (nam po 19.00 udało się wejść za darmo).
Tutaj możecie podziwiać przepiękne faraglioni czyli kolumny skalne wystające z wody nieopodal brzegu.
Faraglioni i Tonnara di Scopello |
Faraglioni di Scopello |
Tonnara di Scopello |
Tonnara di Scopello |
Jeżeli zgłodniejecie będąc w Scopello, to koniecznie udajcie sie do Panificio di Stabile e Anselmo (piekarnia, nieco na uboczu) i spróbujcie specjalności z prowincji Trapani czyli Pane Cunzatu - to bochenek lokalnego chleba przekrojony wzdłuż i nadziany pomidorami, anchovies, serem caciocavallo lub lokalnym miękkim pecorino, wszystko posypane oregano i suto skropione oliwą z oliwek, całość złożona w kanapkę i pokrojna na porcje. Chleb z lokalnej pszenicy durum (z niemal cynamonowym posmakiem) i pieczony w piecu opalanym drewnem. Mniam, mniam.
Warunki konsumpcji dość spartańskie - plastikowe stoły i krzesła pod drzewami figowymi i oleandrami a za serwetki i obrusy służy zwykły szary papaier spożywczy, kóry dostajecie razem z waszym Pane Cunzatu - ale tak ma być, to jest prawdziwa Sycylia, ta, którą kocham. Od lat tam bywamy, miejsce nie ma sobie równych.
Piekarnia |
Pane Cuzatu, panelle, pizza al taglio |
Kilka
kilometrów dalej zaczyna się Riserva Naturale Orientata dello Zingaro.
Dróżkami na zboczu góry, w palącym letnim słoncu, podziwiając miejscową faunę i florę, można dojść do
przepięknych zatoczek i zatrzymać się na kąpiel lub zwiedzić muzea i poznać historię rezerwatu i życia na tym terenie. Sycylijczycy bardzo
często wybierają sie tutaj w wolne dni z jedzeniem i całym ekwipunkiem
i na takiej plaży spędzają cały dzień.
Z Castellamare del Golfo można wybarć się na zorganizowaną wycieczkę łódką zarówno do rezerwatu jak i do tonnary.
Ciąg dalszy wkrótce...
niewielki port turystyczno - rybacki w Castellamare del Golfo |
Ciąg dalszy wkrótce...
Gdzie spać:
Zachęcam was mocno do odwiedzenia
prowincji Trapani i poświęcenia tej części wyspy więcej czasu niż kilka
godzin czy jeden dzień.
Idealnym
punktem wypadowym dla waszych wycieczek po okolicy będzie samo Trapani,
gdzie gorąco polecam wam 2 hotele w samym centrum.
Atrakcje
turystyczne, o których pisałam w poście znajdują się w odległości 10 - 40 km od miasta , a kiedy po całodniowej wycieczce wrócicie na miejsce,
Trapani ugości was wspaniałą kuchnią, tętniącą życiem starówką,
pięknymi zabytkami, urokliwymi uliczkami i lokalami otwartymi do późnych
godzin nocnych.
Hotele, a właściwie
Bed & Breakfast, o których wspomniałam wcześniej, to B&B
GRANVELIERO oraz B&B BELVELIERO. Obydwa B&B dla czytelników
mojego bloga oferują 10% zniżki na pobyt. Wystarczy wpisać w formularzu
rezerwacji "SycyliaSi 10".
B&B Belveliero
znajduje się przy przystani, z której codziennie odpływają promy i
wodoloty na wyspy Egadyjskie. Z większości pokojów jest piękny widok na
morze i port, w oddali widać saliny i wyspy. Pokoje są bardzo ładne,
czyste i przestronne - urzekły mnie pięknie odrestaurowane kolorowe
dekoracyjne podłogi i ciekawe elementy zdobnicze. Codziennie rano
serwują dobre śniadanie i panuje tu przemiła rodzinna atmosfera.
B&B Granveliero znajduje się w jednym z zaułków starówki. Zajmuje całą kamienicę zwieńczoną tarasem, z którego można podziwiać morze, górę Erice oraz dachy starego Trapani. Bardzo ładne pokoje - idealny mix starych elementów dekoracyjnych i nowoczesnego wyposażenia. I oczywiście piękne dekoracyjne podłogi (moja słabość). Są tu również apartamenty rodzinne z aneksami kuchennymi.
Właściciele obydwu B&B to wspaniałe,
bardzo ciepłe osoby, które zawsze są do dyspozycji, chętnie doradzą wam
co zobaczyć w samym mieście oraz w okolicy, oraz gdzie dobrze zjeść.
Gorąco polecam.
RAJ NA ZIEMII <3
OdpowiedzUsuńChciałabym tam już być...
OdpowiedzUsuńCzy ten pensjonat należy do Ciebie? Fajne i klimatyczne miejsce.
OdpowiedzUsuńNie, nie należy do mnie. Miejsce bardzo fajne, polecam :)
Usuń