środa, 8 lutego 2017

PASTA CON CARCIOFI E POMODORO - MAKARON Z KARCZOCHAMI I POMIDORAMI

Coraz więcej karczochów na straganach, chociaż to jeszcze nie szczyt sezonu. Zresztą po tegorocznych zawirowaniach pogodowych nie będzie zapewne takiego wysypu warzyw na wiosnę.
Przepis pochodzi z przepięknego filmu "Il Postino" , którego akcja toczy się na jednej z wysp Eolskich - Panarei
Do przygotowania tego makaronu wystarczy kilka karczochów, mniej więcej dwa niezbyt duże na osobę, lub mrożone serca karczochów.
 



SKŁADNIKI:
(2 porcje)

180 G MAKARONU
4 - 5 KARCZOCHÓW
LUB
 10 - 12 SERC  KARCZOCHÓW MROŻONYCH
1 WIĘKSZY ZĄBEK CZOSNKU
5 DOJRZAŁYCH POMIDORÓW
LUB
3/4 PUSZKI POLPY POMIDOROWEJ
KILKA LISTKÓW BAZYLII ORAZ KILKA GAŁĄZEK NATKI
SÓL, PIEPRZ
2 - 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
1 CYTRYNA


Do podania:
PARMEZAN LUB TOSTOWANA NA ODROBINIE OLIWY BUŁKA TARTA

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy miskę z wodą i sokiem z cytryny. Będziemy do niej wrzucać oprawione karczochy, aby nie ściemniały. Potrzebna będzie również połówka cytryny do nacierania karczochów.
Z karczochów odrywamy wierzchnie, twarde liście - w miarę odrywania dojdziecie do listków młodszych, o jaśniejszej barwie. Lepiej zawsze oderwać więcej niż zostawić płatki zbyt twarde. Należy uważać na  kolce. Ukłucie jest bolesne, a zwłaszcza te cieniutkie potrafią czasami wbić się głęboko pod skórę. Z łodygi zostawiamy ok 2 - 3 cm długości od nasady karczocha, resztę odkrawamy. Obieramy ją z wierzchniej łykowatej, warstwy. Ścinamy również u nasady karczocha pozostałości po oderwanych listkach  oraz po około 3 cm z czubka kwiatu.


Przecinamy karczochy wzdłuż na pół a następnie na ćwiartki. Każdy kawałek nacieramy od razu cytryną. Małym nożykiem wykrawamy tzw brodę, czyli gąszcz włosków, które znajdują się przy samym sercu karczocha. Każdą cząstkę kroimy wzdłuż na plasterki.
Tak przygotowane karczochy wrzucamy do wody z cytryną.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W średnim rondlu rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i dusimy przez ok. 5 minut. Karczochy odcedzamy z wody cytrynowej i dodajemy do duszonego czosnku. Lekko solimy i dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne a resztę siekamy na małe kawałki.
Kiedy karczochy lekko zmiękną dodajemy przygotowane pomidory i całość podlewamy odrobiną wody ( 4 - 5 łyżek).

 
Dusimy nasz sos  na małym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem a pod koniec duszenia dodajemy porwaną bazylię i posiekaną natkę.
Makaron gotujemy bardzo al dente, odcedzamy zachowując odrobinę wody z gotowania i wrzucamy do rondla z sosem. Podlewamy 2 - 3 łyżkami zachowanej wody, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę na średnim ogniu.
Rozkładamy na talerze i od razu podajemy. Można posypać tartym serem, lub w wersji wegańskiej zrumienioną na odrobinie oliwy bułką tartą .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz