piątek, 17 lutego 2017

PAN D'ARANCIA - CIASTO POMARAŃCZOWE

Zapraszam was na bardzo szybkie i łatwe ciasto pomarańczowe. Ma bardzo intensywny smak, który zawdzięcza w całości zmiksowanej pomarańczy. Z wyglądu przypomina bochenek chleba. Najlepiej będzie jeżeli zdobędziecie pomarańcze z upraw ekologicznych i nie woskowane . W czasie mojego ostatniego pobytu w Polsce z przyjemnością stwierdziłam, że można je kupić w kilku miejscach - w sieciowych supermarketach. Jeżeli takich nie dostaniecie, to można spróbować pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców  ( przynajmniej ze skórki) w inny sposób. Warto podobno pomoczyć nasze warzywa i owoce ok 5 - 10 minut w wodzie z octem a następnie  5 - 10 minut w wodzie z sodą oczyszczoną . Następnie należy  umyć je dokładnie jak zazwyczaj robimy to przed ich spożyciem.  Czy to działa? Nie wiem, ale  robię to mając nadzieję, że skutkuje.





SKŁADNIKI:
3 ŚREDNIE JAJKA
1 WIĘKSZA POMARAŃCZA 
LUB 
2 MAŁE  POMARAŃCZE
300 G MĄKI ORKISZOWEJ JASNEJ (TYP 630)
220 - 250 G CUKRU TRZCINOWEGO
160 ML OLIWY Z OLIWEK LUB OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
15 G PROSZKU DO PIECZENIA ( 1 mała saszetka )

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
Mąkę przesiewamy przez sitko. Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, odkrawamy końcówki i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli w środku znajdują się pestki, to usuwamy je. Wrzucamy pomarańczę do malaksera i miksujemy na papkę. Teraz dodajemy kolejno jajka, cukier oraz mąkę i miksujemy dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodajemy olej oraz proszek do pieczenia i  miksujemy jeszcze przez chwilę


Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 - 45 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Cisto powinno nabrać złoto - brązowej barwy. 
Po 30 - 35 minutach możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeżeli wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy, to nasze ciasto jest upieczone. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem można ciasto lekko oprószyć  cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Kocham takie ciasta o posmaku pomarańczy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń