piątek, 9 grudnia 2016

CUCCIA CON LA RICOTTA - SYCYLIJSKA KUTIA

Niedługo, 13 grudnia, dzień Świętej Łucji. Tradycyjnie nie jada się wtedy pieczywa i makaronu, natomiast królują wszędzie  arancine, czyli ryżowe kulki nadziewane różnymi farszami i smażone w głębokim tłuszczu - pisałam o tym w poście  arancine alla norma. Dzisiaj powracam do tematu i podaję wam przepis na cuccia - deser zajadany na Sycylii w dniu Świętej Łucji. Jego podstawą jest gotowana pszenica. Istnieje kilka wariantów kilka wariantów cuccii. Poniżej opisuję jeden z nich, z kremem ze słodkiej ricotty.
Na Sycylii pszenicę trzeba moczyć 3 dni a potem jeszcze długo ją gotować. Natomiast dostępna w Polsce pszenica jest już najczęściej zmiękczona i przygotowanie jej nie wymaga tyle czasu.





SKŁADNIKI:
(5 - 6 porcji)

500 G PSZENICY(jak do kutii) * 
300 G SERKA RICOTTA (najlepiej z mleka owczego)
70 G CUKRU DROBNOZIARNISTEGO (ja używam trzcinowego lekko zmielonego lub pudru)
50 G CZEKOLADY GORZKIEJ (70 % KAKAO)
1 CZUBATA ŁYŻKA SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ W SYROPIE - drobno siekanej
1/2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
SÓL

Do dekoracji:
KILKA WIŚNI KANDYZOWANYCH
2 ŁYŻKI SIEKANYCH PISTACJI LUB ORZECHÓW (opcjonalnie)


PRZYGOTOWANIE:

Pszenicę wsypujemy na sito, przeglądamy i usuwamy zanieczyszczenia - resztki plew czy kamyczki. Następnie dokładnie ją opłukujemy pod bieżącą wodą i namaczamy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie opłukujemy ją, wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Następnie odcedzamy pszenicę, wlewamy świeżą wodę, tak aby przykrywała pszenicę na ok. 3 palce. Lekko solimy i gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu przez ok. 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Kiedy pszenica będzie już miękka, wyłączamy ogień i pozostawiamy do wystygnięcia. 
W czasie kiedy gotuje się pszenica przygotujemy krem z ricotty. Ricottę mieszamy z cukrem i odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dwukrotnie przecieramy serek przez sitko a następnie ubijamy mikserem ( końcówka jak do ubijania piany) przez ok 2 minuty. Teraz dodajemy cynamon, skórkę oraz drobno posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. 
Odcedzamy pszenicę i łączymy z kremem z ricotty. Przechowujemy nasz deser w lodówce. Dekorujemy przed podaniem.

* Pszenica, w zależności od tego z jakiego źródła pochodzi, będzie wymagała dłuższego lub krótszego namaczania i gotowania, Często pszenica ze sklepu jest już wcześniej zmiękczana i wystarczy pomoczyć ją ok 30 min - 1 h. Poczytajcie informacje na opakowaniu. Jeżeli kupujecie pszenicę w młynie to warto zapytać o czas moczenia i gotowania, gdyż może być on znacznie dłuższy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz