środa, 7 stycznia 2015

PIZZA SFINCIONE


Sfincione to w Palermo niemal instytucja. Jest to typowe jedzenie ulicy często sprzedawane w okolicach targowisk przez obwoźnych sprzedawców. Wcześniej ta przepyszna odmiana pizzy przygotowywana była w okresie świąt jako bogatsza alternatywa dla codziennego chleba.
Dzisiaj można kupić i smakować sfincione przez cały rok, ale w bardzo wielu palermiańskich domach podaje się go jako wigilijną lub sylwestrową potrawę.
Puszysta drożdżowa baza pokryta sosem pomidorowo - cebulowym z anchovies, oregano, serem caciocavallo i tartą bułką na wierzchu. Całość obficie skropiona oliwą i upieczona w piecu - doskonała na zimno i na ciepło.
Nasza pizza pokrojona na niewielkie kwadraciki doskonale sprawdzi się na karnawałowych imprezach.


 

SKŁADNIKI:
(ok. 4 porcje)

Sos:
5 ŚREDNICH CEBUL
250 G KONCENTRATU POMIDOROWEGO
SÓL, PIEPRZ
OK. 100 ML OLIWY
WODA
1 PUSZKA FILETÓW ANCHOVIES
200 G OSTREGO SERA ( CACIOCAVALLO, MIĘKKI PECORINO LUB CHEDDAR)
4 - 5 ŁYŻEK BUŁKI TARTEJ
OREGANO SUSZONE

Ciasto:
500 G MĄKI ORKISZOWEJ BIAŁEJ LUB ZWYKŁEJ PSZENNEJ
10 G DROŻDŻY
225 - 250 ML LETNIEJ WODY 
25 G OLIWY
10 G SOLI
25 G CUKRU TRZCINOWEGO

PRZYGOTOWANIE:

Na początek przygotujemy sos:
Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w ćwierć-talarki. Wrzucamy do średniego rondla, dodajemy 4 łyżki oliwy i dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie, podlewamy ok. 1 szklanką wody, taką ilością aby zakryć cebulę. Dusimy całość przez kolejne 20 minut. Po tym czasie woda niemal całkowicie się wchłonie, a cebula będzie bardzo miękka. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok. 
Przygotujemy ciasto:
Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy sól, cukier, mąkę oraz 100 ml wody. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Drożdże rozpuszczamy  w pozostałej wodzie i powoli dodajemy je do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota planetarnego lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Zajmie to kilka minut, wyrabianie ręczne oczywiście więcej.
Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto. Rzucamy nasze ciasto kilkakrotnie na blat, za każdym razem lekko ugniatając przez chwilę. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy blachę, na której będziemy piec naszą pizzę sfincione. Możemy użyć blachę z piekarnika. Smarujemy ją delikatnie oliwą, wykładamy papierem do pieczenia, który jest również lekko posmarowany oliwą. Po 10 minutach jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odważamy ok 600 gramów ciasta (z pozostałego możemy zrobić mini pizze lub bułeczki) i rozpłaszczamy na prostokąt. Przenosimy na blachę i powoli, ugniatając, równomiernie rozprowadzamy na boki, ale nie do końca. Odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie rozciągamy jeszcze trochę nasze ciasto, tak aby dokładnie pokrywało całą blachę, pamiętając aby krawędź była nieco grubsza. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, w ciepłe miejsce. 
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C (bez termoobiegu).
Kiedy ciasto już podrośnie, rozkładamy na nim, w średnich odstępach, filety z anchovies porwane na mniejsze kawałki, następnie plasterki sera. Na tak przygotowaną pizzę rozprowadzamy sos cebulowo-pomidorowy. Posypujemy po wierzchu  bułką tartą, posypujemy oregano, skrapiamy kilkoma łyżkami oliwy.
Pieczemy ok 25 - 30 minut. Spód ciasta powinien nabrać złotego koloru, a bułka tarta na wierzchu utworzyć zwartą rumianą warstewkę.










4 komentarze:

  1. Ładnie wyrosła! Musi być pyszny taki puszysty spód i jeszcze z dodatkiem cukru! Ciekawy pomysł z prostokątną blaszką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To klasyczny spód do sfincione, ale sprawdza się znakomicie również z normalną, cienką pizzą. Ostatnio zrobiłam też bułki do burgerów - pycha, polecam :)

      Usuń