wtorek, 9 grudnia 2014

INSALATA DI FINOCCHI E ARANCE - SAŁATKA Z FENKUŁU I POMARAŃCZY



Sezon pomarańczowy właśnie się zaczyna. Pomarańcze można kupić przez cały rok, ale  te najbardziej smakowite, sycylijskie zaczynają się późną jesienią.
Lekka, chrupiąca i pełna witamin sałatka z fenkułem i pomarańczami. Szybka w przygotowaniu, w sam raz na lekki posiłek. Doskonała, na przykład z dodatkiem wędzonej ryby. Ale super smakuje również jako dodatek do  ryby grilowanej lub pieczonej.



SKŁADNIKI:

1 BULWA KOPRU WŁOSKIEGO - JEŚLI JEST MAŁY TO 1,5 BULWY
2 - 3 POMARAŃCZE
1- 2 CEBULKI DYMKI ZE SZCZYPIOREM ( BIAŁA CZĘŚĆ NIE ZA DUŻA), LUB MAŁA CZERWONA CEBULKA
GARŚĆ WYPESTKOWANYCH CZARNYCH OLIWEK
2 FILECIKI ANCHOVIES
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
2 - 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
SÓL, ŚWIEŻO MIELONY CZARNY PIEPRZ 

PRZYGOTOWANIE:

Koper włoski dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki.  Pomarańcze myjemy i dokładnie obieramy, pozbawiając białej skórki. Rozdzielamy na cząstki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki z każdej cząstki). Dymkę opłukujemy i drobno siekamy. Oliwki kroimy na ćwiartki, fileciki anchovies drobno siekamy i rozcieramy z sokiem z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny z anchovies. Dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z z oliwek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Wolę, aby sałatka nie była prosto z lodówki, dlatego wyjmuję ją zawsze mniej więcej 30 minut przed podaniem.






3 komentarze:

  1. Kupiłam fenkuł i zaraz zrobię sałatkę. Tylko oliwki mam zielonę. Myślę że na smak to nie wpłynie, najwyżej na wygląd, zabraknie ciemnego akcentu.

    OdpowiedzUsuń