czwartek, 27 marca 2014

SPACCATELLE ALLA SIRACUSANA


Wprawdzie do lata jeszcze trochę czasu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby słoneczny, śródziemnomorski smak zawitał w Waszym menu.  To jedno z tych dań, które odzwierciedla duszę kuchni sycylijskiej, pełne intensywnych smaków, słońca i gorącego wiatru. Kapary, oliwki i anchovies  dodają potrawie charakteru. Do tego kieliszek białego wina Insolia (można je kupić w Polsce) i właściwie tak jakbyście byli już tutaj.

  

SKŁADNIKI:

400 G MAKARONU SPACCATELLE  LUB EWENTUALNIE LINGUINE
500 G DOJRZAŁYCH POMIDORÓW LUB OK. 500 G POMODORI PELATI Z PUSZKI DROBNO POSIEKANYCH
2 ŚREDNIE PAPRYKI  ( JA UŻYŁAM ŻÓŁTE)
2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY
40 G  CZARNYCH OLIWEK
20 GR KAPARÓW 2-3 FILECIKI ANCHOVIES
3-4 ZĄBKI CZOSNKU
OK. 10 ŚREDNICH LISTKÓW BAZYLII
OK. 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SÓL, PIEPRZ
SER PECORINO (OWCZY) DO POSYPANIA  ALE DOSKONALE SMAKUJE RÓWNIEŻ  Z PARMEZANEM
 

PRZYGOTOWANIE
 
Bakłażany kroimy w niedużą kostkę lub paski, a następnie wrzucamy do osolonej wody na ok. 30 minut ( przyznam się szczerze,  że kiedy się spieszę to pomijam ten etap i nigdy jeszcze nie czułam zbytniej goryczki w bakłażanach ).  Kapary ucieramy razem z anchovies i jednym ząbkiem czosnku, oliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki lub w plasterki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i drobno siekamy lub miksujemy, paprykę opalamy nad ogniem , możemy również lekko zgrilować lub podpiec w piecu (ok. 10-15 minut, 150 stopni C z termoobiegiem) tak aby można było zdjąć skórkę. Skórka łatwiej schodzi jeżeli po obróbce termicznej włożymy do miski i przykryjemy folią spożywczą na 5 minut. Tak przygotowaną paprykę  kroimy w cienkie paseczki.
W sporym rondlu, na średnim ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, następnie wrzucamy obrany i rozgnieciony czosnek, a po około jednej minucie bakłażany i podsmażamy kilka minut. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy paprykę, oliwki oraz pastę z kaparów i anchovies  i porwane listki bazylii. W tym momencie wrzucamy do osolonego wrzątku makaron i gotujemy al dente. Tuż przed odlaniem  zachowujemy mniej więcej filiżankę wody z gotowania makaronu. Odcedzamy, wrzucamy  do rondla z sosem, podlewamy lekko wodą (kilka łyżek)  z gotowania, zwiększamy nieco ogień i delikatnie mieszamy wszystko.
Makaron przekładamy na talerze i obsypujemy  serem pecorino, dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy lekko oliwą z oliwek extra virgin.
   



2 komentarze:

  1. Danie wygląda wyśmienicie ale ten talerz......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceramika arabska - dobrze komponuje się z wieloma daniami sycyliskimi. Wpływy arabskie w kuchni sycylijskiej są bardzo wyraźne :)

      Usuń