piątek, 14 marca 2014

POLPETTINE AL SUGO - PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM


Przepyszne, o delikatnym smaku małe klopsiki według przepisu mojej teściowej Mimmy. Groszek i rodzynki przełamują lekko kwaskowy smak sosu pomidorowego. Do tego wystarczy swieża buła typu ciabatta, a kiedy klopsiki znikną już z talerza zachęcam do "scarpetty"  czyli wyczyszczenia talerza z sosu przy pomocy pieczywa. Zamiast pieczywa możemy podać ryż lub różne kasze.


SKŁADNIKI:
600 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO LUB CIELĘCEGO
2 DUŻE JAJKA
2 ŁYŻKI ORZESZKÓW PINIOWYCH LUB SIEKANYCH MIGDAŁÓW (BEZ SKÓRKI)
2 ŁYŻKI NAMOCZONYCH I POSIEKANYCH RODZYNEK
4-5 ŁYŻEK BUŁKI TARTEJ
5-6 ŁYŻEK TARTEGO SERA TYPU PARMEZAN
200 G MROŻONEGO ZIELONEGO GROSZKU
1 ŚREDNIA CEBULA
1,5 PUSZKI ZMIKSOWANYCH POMIDORÓW BEZ SKÓRKI
1 ŁYŻECZKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
LISTKI ŚWIEŻEJ BAZYLI
SÓL, PIEPRZ
1 ŁYŻKA OLIWY
PRZYGOTOWANIE:
 
Cebulę siekamy drobno. W dużym głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną bazylię oraz groszek i podlewamy 1 szklanką gorącej wody. Jak groszek będzie prawie miękki dodajemy koncentrat i 1 puszkę zmiksowanych pomidorów. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko około 10-15 minut pod przykryciem.
W dużej misce mieszamy mielone mięso z jajkami, bułką tartą, parmezanem, rodzynkami i orzeszkami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Lepimy małe pulpeciki (średnica 2-2,5 cm), jeżeli masa się klei do rąk pomaga zwilżanie dłoni w zimnej wodzie. Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy partiami do sosu. Pod przykryciem, na małym ogniu dusimy jeszcze kilka minut. Jeżeli będzie za mało sosu można dodać resztę pomidorów i trochę wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii i skropione dobrą oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz