niedziela, 23 października 2016

PASTA ALLA JONICA - MAKARON Z OLIWKAMI I KAPARAMI

Zapraszam na szybki i prosty makaron o bardzo wyrazistym smaku. Idealny dla miłośników kaparów i oliwek.





SKŁADNIKI:
(4 porcje)

400 G MAKARONU Z PSZENICY DURUM (SPAGHETTI)
2 NIEDUŻE CUKINIE
2 ZĄBKI CZOSNKU
6 POMIDORÓW (mogą być z puszki, pomodori pelati)
60 G ZIELONYCH OLIWEK
2 FILECIKI ANCHOVIES
2 ŁYŻECZKI KAPARÓW
ŚWIEŻE LISTKI BAZYLII
OLIWA Z OLIWEK
SÓL I PIEPRZ
TARTY PARMEZAN DO SERWOWANIA  (opcjonalnie)
LUB
2 - 3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ

PRZYGOTOWANIE:

Oliwki pozbawiamy pestek. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w większą kostkę. Na głębszą patelnię wlewamy  2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, a po ok. 1 minucie również cukinię. Obrane pomidory kroimy w kostkę i kiedy cukinia lekko zmięknie, dorzucamy je na patelnię. Następnie dodajemy kapary, pokrojone drobno oliwki, fileciki anchovies, kilka listków bazylii i pieprz. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy nasz sos przez ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na niewielkiej patelni tostujemy bułkę tartą z odrobiną oliwy. Odstawiamy na bok.
W większym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente (powinien być lekko twardawy). Do filiżanki odlewamy trochę wody z gotowania makaronu, a resztę odcedzamy. Odlane kluski wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy wszystko dokładnie (jeżeli będzie wydawało nam się, że danie jest zbyt suche to możemy podlać go kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu). Przekładamy na talerze, lekko oprószamy bułką tartą i od razu podajemy .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz