wtorek, 3 maja 2016

INSALATA DI FAGIOLI E PATATE - SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I ZIEMNIAKÓW

Tutejsze stragany pełne są kolorowych warzyw właściwie przez cały rok. W zależności od pory roku jedne warzywa się kończą a następne zaczynają. Wreszcie na targu zawitał bób, groszek i pojawiła się też fasolka szparagowa. Wybrałam więc fasolkę i przygotowałam sałatkę, którą wam prezentuję. Doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, ale oczywiście może być również pysznym dodatkiem do ryby czy mięsa z grilla.  





SKŁADNIKI:

5 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW
6 ŚREDNICH POMIDORÓW
350 G FASOLKI SZPARAGOWEJ
2 - 3 ZĄBKI CZOSNKU
1 DYMKA LUB 1 MAŁA CZERWONA CEBULKA
1,5 ŁYŻECZKI SUSZONEGO OREGANO
1 ŁYŻKA ŚWIEŻYCH LISTKÓW BAZYLII
10 LISTKÓW ŚWIEŻEJ MIĘTY
4 ŁYŻKI OLIWY
1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO
SÓL, PIEPRZ
Do podania:
SER RICOTTA SALATA UTARTY NA GRUBYCH OCZKACH LUB POKRUSZONA FETA


PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Musimy jednak uważać, aby się nie rozgotowały. Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze kawałki (ok. 3 - 4 cm). W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy fasolkę i gotujemy kilka minut. Do miski wlewamy bardzo zimną wodę (najlepiej z kostkami lodu). Kiedy fasolka zmięknie, wyjmujemy ją łyżką cedzakową i od razu zanurzamy w lodowatej wodzie.  Dzięki temu zachowa ona swój piękny, żywy kolor. Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy dłonią.


Na patelnię wrzucamy czosnek, dodajemy łyżkę oliwy i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy czosnek zaczyna się rumienić, dodajemy fasolkę, dokładnie mieszamy, lekko solimy i dusimy wszystko przez ok. 3 - 4 minuty, od czasu do czasu poruszając patelnią. Zdejmujemy z ognia i przekładamy fasolkę do salaterki. Dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidora. Przygotowujemy sos - ubijając widelcem ocet z dodatkiem soli, pieprzu, suszonego oregano oraz pozostałej oliwy. Dymkę i świeże zioła drobno siekamy, dodajemy do warzyw, polewamy całość sosem i  delikatnie, ale dokładnie, mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Możemy posypać sałatkę pokruszonym kozim lub owczym serem.






4 komentarze: