czwartek, 21 kwietnia 2016

ZUPPA DI CECI E FARRO - ZUPA Z CIECIERZYCY I ORKISZU

Wprawdzie wiosna już za oknem, ale na pyszną i zdrową zupę z ciecierzycy zawsze jest  dobry moment. Ciecierzyca jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa - bogata w witaminy z grupy B, minerały oraz błonnik.  Zupę, którą wam proponuję,  dodatkowo wzbogaciłam o ziarna orkiszu. Przy tzw przesileniu wiosennym każda porcja energii jest mile widziana. Rzymianie uważali, że orkisz to pokarm dający siłę, spożywali go więc gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. Warto dodać też, że orkisz to wprawdzie odmiana pszenicy, ale niezbyt łatwo poddaje się modyfikacjom genetycznym i zdecydowanie mniej wydajnie rośnie na sztucznych nawozach. Święta Hildegarda pisała o orkiszu, że "tym, którzy go jedzą, daje silne ciało i zdrową krew oraz radosne i lekkie usposobienie" - nic dodać, nic ująć. Zapraszam





SKŁADNIKI:

250 G CIECIERZYCY
150 G ORKISZU
1 WIĘKSZA CEBULA
4 ZĄBKI CZOSNKU
2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO
2 GARŚCIE DYNI POKROJONEJ W KOSTKĘ
3 ŚREDNIE ZIEMNIAKI
1 POMIDOR
KILKA LISTKÓW ŚWIEŻEJ SZAŁWII
2 LISTKI LAUROWE
2 ŁYŻKI OLIWY
SÓL I PEPERONCINO

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę namaczamy przez noc. Następnego dnia odcedzamy ją na sitku, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy listki laurowe i gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie odcedzamy ciecierzycę, zalewamy wrzątkiem i kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu przez kolejne 30 minut. 
Ziarna orkiszu opłukujemy pod bieżącą wodą.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek rozgniatamy nożem, seler naciowy dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. W drugim  garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę czosnek i seler. Lekko solimy i dusimy ok. 10 minut, podlewając odrobiną wody. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dynię i pomidora dokładamy do duszonych warzyw. Dodajemy również posiekaną szałwię oraz peperoncino i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy warzywa kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy opłukany orkisz i gotujemy naszą zupę przez kolejne 30 minut. Teraz dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy wszystko, aż ciecierzyca, orkisz i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy zupę skropioną odrobiną oliwy ekstra virgin.


 


2 komentarze: