środa, 12 sierpnia 2015

GELATO AL PISTACCHIO - LODY PISTACJOWE


Tegoroczne lato daje się wyjątkowo we znaki. Upał powoduje totalne rozleniwienie i  niechęć do potraw na ciepło. Lody to idealne danie na takie upały. Serwowane w delikatnej bułce drożdżowej są często alternatywnym obiadem lub kolacją dla wielu Sycylijczyków. Ja osobiście wolę je w wafelku. Pistacjowe lody to moje ulubione. Zawsze wszystkich gorąco namawiam do spróbowania ich na Sycylii, bo robią je tutaj rewelacyjnie.





SKŁADNIKI:
( ok. 0,5 kg lodów)

0,5 LITRA PEŁNEGO MLEKA
3 ŻÓŁTKA
130 G CUKRU
ODROBINĘ EKSTRAKTU WANILIOWEGO
100 G PISTACJI ŁUSKANYCH

PRZYGOTOWANIE:

Pistacje sparzamy wrzątkiem, i pozostawiamy je w tej wodzie na kilka minut, następnie odcedzamy i obieramy ze skórki. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie rozbijamy pistacje w moździerzu lub w malakserze na niedużych obrotach, aż do powstania papki.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W rondlu podgrzewamy mleko z wanilią, doprowadzając prawie do wrzenia. Do żółtek dodajemy nieco gorącego mleka, mieszamy a następnie wlewamy resztę. Przelewamy całość do rondla i na niedużym ogniu, cały  czas mieszając, ogrzewamy aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia i ubijamy krem trzepaczką lub mikserem do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy pistacje i i wkładamy masę na ok 15 minut do zamrażalnika. 
Po tym czasie możemy wyrabiać lody przy pomocy maszynki do lodów, lub trzymać je przez kilka godzin w zamrażalniku, pamiętając, aby co ok. 30 minut wszystko dokładnie przemieszać.




2 komentarze:

  1. Takie lody to teraz zbawienie i marzenie! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń